Ağu 16

İşsizlik mayısta tırmandı

issizlik-mayista-tirmandi-173720-5

Türkiye ekonomisindeki yavaşlama mayıs ayı işsizliğine net bir şekilde yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı mayıs ayı işgücü verilerine göre mayısta işsizlik geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1’lik artışla yüzde 9,4 oldu. 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 106 bin kişi artarak 2 milyon 895 bin kişiye yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü verilerine göre ise tarım dışı işsizlik oranı, Mayıs 2016 döneminde bir önceki döneme kıyasla 0,5 puan artarak yüzde 12,2 oranında gerçekleşti. İşsizlikteki artışta işgücü artışını karşılayamayan zayıf istihdam etkili oldu. Tarım dışı istihdam artışı hizmetlerde 53 bin olurken, kriz içindeki sanayi sektöründe istihdam artışı 5 binle sınırlı kaldı. İnşaatta ise istihdamın 11 bin kişi azalması dikkat çekti.

İşsizliğe tarım freni
İşsizliğin tırmanmasını tarım sektöründeki istihdam artışı frenledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar tarafından yapılan açıklamada tarımda istihdamın mayıs ayında 5,5 milyonu aştığını bildirerek, “Mayıs ayında tarımda istihdam 5,5 milyonu geçti. Nisan ayında 259 bin artan tarımda istihdam, mayıs ayında da 188 bin artışla 5 milyon 540 bine çıktı” bilgisi verildi. Açıklamada tarımın yüzde 11,3 olan işsizliği 1,9 puan düşürdüğüne vurgu yapıldı. Tarımda istihdamın temmuz ve ağustos aylarında en yüksek seviyeye çıkacağı bildirilen açıklamada ocak ve şubat aylarında ise istihdamın en düşük noktaya ineceğine dikkat çekildi.

Gerçek işsizlik yüzde 17
TÜİK raporunu değerlendiren Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) ise 2015 Mayıs ayında 5 milyon 621 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısının Mayıs 2016’da 5 milyon 660 binle yüzde 17,4’e yükseldiği bilgisini verdi.

Kamu sektörü istihdamının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 oranında artarak 3 milyon 622 bine yükseldiğine de değinilen DİSK-AR raporunda kamu istihdamının evde engelli bakım hizmeti ve toplum yararına programları ile önemli oranda artırıldığına dikkat çekildi. Mayıs 2016’da 27 milyon 867 bin kişilik istihdamın 18 milyon 826 bininin ücretlilerden oluştuğu bilgisi verilen raporda işçileşmenin, ücretli çalışmanın temel bir çalışma biçimi haline geldiğini ve mülksüzleşmenin arttığı tespiti yapıldı.

***

İstihdam nasıl artar?

DİSK-AR raporunda istihdamda kalıcı ve güvenceli artış sağlanması için sunulan önerilerden dikkat çekenler şunlar:

» Haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate düşürülmeli.
» Güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmeli, tüm taşeron işçilere kadro verilmeli.
» Kamuda personel açığı derhal kapatılmalı.
» Kiralık işçilik yasası (6715) Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmeli.
»İşsizlik Sigortası Fonunun amaç dışı kullanımına son verilmeli.
» Sendikal hak ve özgürlüklerin kullanımı güvence altına alınmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı.
» Çırak ve stajyerlerin ucuz işgücü deposu olarak kullanılması uygulamasına son verilmeli.

Kaynak: Birgün

Bu yazının kalıcı bağlantısı http://selulozis.org.tr/haber/issizlik-mayista-tirmandi/