Ağu 15

5 soruda zorunlu bireysel emeklilik

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasa Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından uygulamaya konulacak. Emekçiye zorunlu olarak getirilen BES’in emekçilere zararlarını derledik

bes-1-1

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yasa tasarısı 11 Ağustos’ta Meclis’te kabul edildi. BES’le emekçilerin maaşlarından kesinti yapılacak, paralar hükümetin belirlediği sigorta şirketlerinde ve borsada değerlendirilecek. 13 milyon çalışanı etkileyecek BES’in neler getirdiğini derledik.

BES’ten kimler etkilenecek?

50’den fazla çalışanı olan işyerlerinin tamamı BES’e zorunlu dahil olacak. 45 yaş altı işçiler ve kamu emekçileri BES’ten etkilenecek.

Ücret kesintisi ne kadar olacak?

Emekçilerin gelirlerinden yüzde 3’ü kesilecek. Bu da 49,4 TL ile 322 TL arasında değişecek bir ücret olacak. Ancak emekçilerin ikramiye aylarında kesintiler artacak. İşveren BES’e prim ödemeyecek, kesinti sadece işçinin ücretinden kesilecek. Bu kesintilerle asgari ücretliye yapılan zam da sıfırlanacak.Bakanlar Kurulu kesinti oranını iki katına kadar artırmaya ve yüzde 1 düşürmeye yetkili olacak.

Emekçi sistemden ayrılabilecek mi?

Emekçiler sistemden 2 ay içinde caya bilecek. İki ay sonra sistemden isterse çıkacak ancak bin liralık devlet katkısını ve diğer katkıları alamayacak. Fakat işveren istemediği takdirde işçinin sistemden çıkması pek mümkün olmayacak. Emekçi sistemden 3 yıl içinde çıkarsa devlet katkısı alamıyor. 3 ila 6 yıl arasında çıkanlar devlet katkısındaki birikimlerinin yüzde 15, 6 ila 10 yıl arasında çıkanlar ise yüzde 35, 10 yılı tamamlayanlar yüzde 60’ını alıyor. Primler ileride taksitler halinde geri ödenecek veya tek seferde toplu ödeme yapılacak.

İşçi istediği sigorta şirketini seçebilecek mi?

Emekçiler işverenin sözleşme yaptığı bireysel emeklilik şirketine mecbur bırakılacak, istedikleri emeklilik şirketini seçme hakları olmayacak.

Sosyal güvenlik piyasalaşıyor mu?

Zorunlu BES uygulaması ile sosyal güvenliğin özelleştirilmesi ve piyasaya terkedilmesi yönünde bir adım daha atıldı. Bu uygulamayla çalışanlar değil, özel sigorta şirketleri, sermaye kar edecek.

Kaynak: Sendika.Org

Bu yazının kalıcı bağlantısı http://selulozis.org.tr/haber/5-soruda-zorunlu-bireysel-emeklilik/