Haz 11

DÜNYA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GÜNÜ

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı.

Mesajda şu ifadelere yer verildi:

“Dünyada ve ülkemizde başta yoksulluk olmak üzere bozuk gelir dağılımı, düşük ücret, işsizlik, hızlı nüfus artışı, göç, çarpık kentleşme ve yetersiz eğitim gibi çeşitli nedenlerle birçok çocuk, aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla çalışmaktadır.

Çalışmak zorunda olan çocukların sorunları Türkiye’nin temel sorunlarından biridir. Yayınlanan son çocuk işgücü anketi sonuçlarına göre, ülkemizde 5-17 yaş grubundaki 16 milyon 457 bin çocuğun 720 bininin ekonomik faaliyette çalıştığı tahmin edilmektedir. Buna göre, bu yaş grubundaki çocukların yüzde 4,4’ünün çalıştığı görülmektedir.

Çalışmak zorunda olan çocukların; yüzde 30,8’i tarım, yüzde 23,7’si sanayi, yüzde 45,5’i ise hizmet sektöründe yer almıştır.  Yaş grubuna göre incelendiğinde; 5-14 yaş grubunda çalışmak zorunda olan çocukların yüzde 64,1 ile tarım sektöründe 15-17 yaş grubunda çalışmak zorunda olan çocukların ise yüzde 51,0 ise hizmet sektöründedir.

Yaş gruplarına göre bakıldığında, 5-14 yaş grubunda çalışmak zorunda olan çocukların yüzde 72,0’ı, 15-17 yaş grubunda çalışmak zorunda olan çocukların ise yüzde 64,1’i aynı zamanda bir eğitime devam etmektedir. Çalışmak zorunda olan çocukların yüzde 34,3’ü ise eğitime devam etmemektedir.

Okul çağında olan bu çocukların ekonomik yetersizlikler nedeniyle aile geçimine katkı sağlaması ülkemiz adına üzücü bir durumdur. Bu konuda herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekmektedir. 

Ülkemizde, çalışmak zorunda olan çocukların sorunlarının çözümlenmesi için sosyal ve ekonomik önlemlerin alınması, ihtiyaç duyduğumuz yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. 

TÜRK-İŞ, çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması konusunda uzun yıllardır çalışmalar yürütmektedir. Çocukları çalışma hayatında değil okullarda, oyun parklarında görmek istiyoruz.

Kaynak: Türk-İş

Bu yazının kalıcı bağlantısı http://selulozis.org.tr/haber/dunya-cocuk-isciligi-ile-mucadele-gunu/