May 28

KOÜ mezunu sendika uzmanlarından Petrol-İş grevinin yasaklanmasına tepki

Kocaeli Üniversitesi mezunu sendika uzmanları Soda Sanayi AŞ’de anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alan ve bakanlar kurulu kararıyla grevi yasaklanan Petrol-İş Sendikası üyesi işçilerin mücadelesine dair destek açıklaması yayımladı

Mersin’de bulunan Şişecam’a bağlı Soda Sanayi AŞ’de, anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alan Petrol-İş Sendikası üyesi işçilerin grevi, Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklandı.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) mezunu sendika uzmanları da bir açıklama yayımlayarak Petrol-İş grevinin yasaklanmasına tepki gösterdi.

Açıklamada Selüloz-İş Sendikası’ndan Aykut Günel, Kristal-İş Sendikası’ndan Caner Güneş, Tek Gıda-İş Sendikası’ndan Damla Demir, DİSK’ten Deniz Beyazbulut, Tez Koop-İş Sendikası’ndan Meliha Kaplan, Genel İş-Sendikası’ndan Mine Dilan Kıran, Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan Ozan Yılmaz’ın ve Mustafa Sait Cincir’in imzaları yer aldı.

Sendika uzmanları açıklamalarında kararın erteleme değil fiili grev yasağı olduğunu belirterek şunları ifade etti:

AKP iktidarı döneminde grev ertelemesi çoktan tüm etkili olabilecek grevleri yasaklamanın aracı haline gelmiştir. Soda Sanayi AŞ işçilerinin başlattığı grevin de yasaklanmasıyla birlikte son 16 yılda 15 grev yasaklanmış oldu. Bu grev yasaklarının 7’si ise Tayyip Erdoğan’ın işverenlere “müjde” ve “lütuf” olarak sunduğu OHAL döneminde gerçekleşmiştir. Böylece 16 yıllık süreçte 192 bini aşan işçinin grev hakkı fiili olarak ellerinden alınmıştır.

“Fiili grevler yasaklara karşı yeni bir mücadele alanı açtı”

İşçilerin demokratik hak ve özgürlüklerinin OHAL gerekçe gösterilerek engellendiğini belirten sendika uzmanları açıklamalarına şöyle sürdürdü:

Ancak tüm hukuksuz uygulamalara ve yasaklamalara rağmen işçiler Türkiye’nin dört bir yanında işten çıkarmalara, grev yasaklarına karşı mücadele etmektedir. Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan Termokar işçileri, TÜMTİS üyesi DHL Expres işçileri, Petrol-İş ve Lastik-İş’te örgütlenen Standart Profil işçileri, Gebze’de direnen Petrol İş üyesi Flormar işçilerinin kararlılıkla süren mücadeleleri bunun en iyi örnekleridir. Ayrıca son dönemde grevleri yasaklanan cam ve metal işçilerinin yürütmüş oldukları fiili grevler ve mücadeleler, grev yasaklarına karşı yeni bir mücadele alanı açmış oldu. Soda Sanayi işçilerinin de yasaklamaya rağmen iş yerlerini terk etmemesi ve fiili grev yasaklarına karşı vermiş oldukları fiili cevap, yeni açılan bu mücadele alanının büyütülmesine yol açacaktır.

Sendika uzmanları, Hükümetin OHAL’i fırsata çeviren açıklamalarına ve uygulamalarına, grev hakkına yönelik saldırı ve yasaklamalarına karşı Petrol İş üyesi işçilerin yanında olduklarını ve grev yasaklarının karşısında olduklarını belirterek açıklamalarını sonlandırdı.

Kaynak: Sendika.org

Bu yazının kalıcı bağlantısı http://selulozis.org.tr/haber/kou-mezunu-sendika-uzmanlarindan-petrol-is-grevinin-yasaklanmasina-tepki/