May 22

Grev kararı ‘milli güvenliği bozduğu’ gerekçesiyle ertelendi

Kristal İş Sendikası ile işveren arasında 12 Aralık 2016’da başlayan toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine alınan grev kararı “milli güvenliği bozucu” olduğu gerekçesiyle ertelendi. Sendikanın erteleme kararına işçiler, “Geri adım atılmasın” diye tepki gösterdi.


Şişecam işçilerinin, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle 24 Mayıs’ta 9 fabrika ve işyerinde başlatacağı grev, Bakanlar Kurulu kararı yasaklandı. Yasak, Resmi Gazete’den “Bazı işyerlerinde Kristal-İş Sendikası tarafından alınan grev kararının milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden ertelenmesi hakkındaki kararın yürürlüğe konması, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 63’üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 16/05/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır” ifadeleriyle duyuruldu.

Sendikanın grev kararı, “milli güvenliği bozucu nitelikte” görüldüğünden, 60 gün süreyle ertelenirken Şişecam işçileri bağlı bulundukları Kristal İş Sendikası’na mücadeleye devam çağrısında bulundu. Taleplerinin haklı olduğunun altını çizen işçiler, “Sözleşme talebimizden geri adım atılmasın” diye konuştu.

Erteleme kararı Trakya Cam San.A.Ş., Paşabahçe Cam San. ve Tic.A.Ş., Anadolu Cam San. A.Ş.; Cam Elyaf San. A.Ş., Anadolu Cam Yenişehir San. A.Ş, Trakya Yenişehir Cam San. A.Ş. ve Şişecam Otomotiv A.Ş ile bunlara bağlı işyerlerini kapsıyor.

Karar ilk değil
Kristal İş’in daha önce 2014 yılında aldığı grev kararı da ertelenmiş, sendikanın Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’ne başvuruları da sonuçsuz kalınca, Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) başvuru yapılmıştı. Bunun üzerine ILO, başvuruyu kabul edilebilir bularak yeniden işleme koymuştu.

Sendikanın 2003 yılında aldığı grev kararı da yine aynı gerekçeyle engellenirken, ILO bir kez daha sendikayı haklı bulmuştu.

Kaynak: Birgün

Bu yazının kalıcı bağlantısı http://selulozis.org.tr/haber/grev-karari-milli-guvenligi-bozdugu-gerekcesiyle-ertelendi/